otw.se
otw.se
  • Case
  • Vad vi gör
  • Aktuellt
  • Karriär
  • Kontakt
  • sv
  • en
  • otw.se
    otw.se
    • Case
    • Vad vi gör
    • Aktuellt
    • Karriär
    • Kontakt
  • sv
  • en
  • Celina Johansson och YouTube logotyp
    Blogg

    Därför ska du använda YouTube i din kanalmix

    9 av 10 svenskar använder streamingtjänsten och 31% gör det dagligen. Samtidigt finns många bra annonseringsmöjligheter och format för att engagera din målgrupp. Har du inte redan med YouTube i din kanalmix så är det hög tid att börja med det! Celina Johansson, Paid media strategist på OTW ger oss en introduktion till vilka möjligheter som finns, formaten som gäller och hur man bäst utnyttjar dem.

    Vad finns det för olika annonsformat på YouTube?

    I grund och botten finns det två övergripande kategorier på format för videoannonser – de som användaren kan hoppa över och de man inte kan hoppa över, sedan har respektive kategori lite olika format.

    Ej överhoppningsbara annonser

    Det finns två format som målgruppen inte kan hoppa över. Den ena är bumper, som är en 6 sekunds film som målgruppen behöver se innan de kan titta vidare på originalfilmen. Det finns även ett format för lite längre filmer som är 15-20 sekunder och som målgruppen behöver se för att kunna titta vidare på originalfilmen, även kallad inte överhoppningsbar in-stream.

    Överhoppningsbara annonser

    För annonser som går att hoppa över finns ett format som kallas Trueview in-stream som både ofta används för kortare filmer så som 15 sekunder men formatet går även att använda för längre filmer. Här kan målgruppen efter 5 sekunder välja att hoppa över annonsen om så önskas. Maxlängd för Trueview in-stream är 3 minuter och den optimala längden beror mycket på målet, målgrupp och budskap som ska förmedlas. Jag skulle ej rekommendera filmer över 1 minut, då det är svårt att fånga uppmärksamheten under en längre tid även med väldigt bra material.

    Det finns också ytterligare ett format – Trueview for discovery ads, som är annonser som visas bredvid andra YouTube filmer så som i sökresultatet eller startsidan.

    YouTube annonsformat mot KPI:er

    Skiljer formaten sig i pris eller på andra sätt?

    Formaten skiljer sig åt både gällande pris och hur man budar när man köper annonserna. Bumpers är det billigaste formatet och dess budstrategi är CPM, alltså att man betalar per 1000 exponeringar. Bumpers är ett väldigt bra format för kampanjer där målet är att få stor räckvidd och för att skapa varumärkeskännedom. Ej överhoppningsbara 15-20 sekunders filmer är istället ofta det dyraste formatet och dess budstrategi är också CPM. Detta format är också väldigt bra att använda för att bygga varumärkeskännedom och specifikt bra för nya varumärken som behöver en lite längre stund för att penetrera målgruppen.

    Trueview in-stream är ett format som kan användas genom hela kundresan. Detta format används både för optimering mot räckvidd, där man budar på CPM, för att bygga varumärkeskännedom, men också för varumärke och produktövervägande, då man budar på CPV och optimerar mot att skapa många visningar. Det som räknas som en visning på YouTube är 30 sekunder eller hela filmen om den är kortare. Skillnaden är därav att om kampanjen optimeras mot räckvidd, så kommer visningsfrekvens (visning/exponering) vara lägre, medan om kampanjen optimeras mot övervägande så blir räckvidden lägre och visningsfrekvens högre då fler visningar görs. Detta bidrar också till högre completion rate (100% visat/exponeringar).  Formatet kan också används för att optimera mot trafik till hemsidan samt för att skapa konverteringar, så som köp på webbsidan och därav budar man på CPA (kostnad per förvärv).

    Hur skiljer sig annonsering i YouTube mot andra sociala medier?

    YouTube är bra att ha i mediamixen när man jobba med varumärkesaktiviteter, exempelvis skapa varumärkeskännedom eller varumärkespreferens. Man kan jobba med många olika format och längder för att få målgruppen att titta på annonserna och faktiskt spendera tid med dem.

    På andra plattformar när du exempelvis optimerar mot räckvidd så ses din videoannons 1-2 sekunder och för att här få målgruppen att investera tid med varumärket så behöver du optimera mot 15 sekunders videovisningar för att hitta de i målgruppen som är benägna att se längre. Detta kan man då jämföra med YouTube där du kan köpa en bumper och få 6 sekunder med målgruppen eller en preroll och få 15 sekunder med målgruppen. På YouTube kan man alltså behålla både visningsfrekvens (visningar/exponeringar) samtidigt som man får hög räckvidd. Bumper och ej överhoppningsbar in-stream annons har båda också en väldigt hög andel som ser hela videon, alltså en hög VTR (100% visningar/exponeringar).

    Andra plattformar rekommenderar också som max 15 sekunder långa annonser, medan du på YouTube har flera längre format, vilket för vissa varumärken och kampanjer kan vara exakt det som behövs för att få uppnå önskad effekt.

    otw_se_performance_2

    Nyfiken på annonsering på YouTube eller andra plattformar? Mejla performance@otw.se så berättar vi mer.

    Vilket innehåll fungerar bäst?

    50%-80% av ROI kommer från innehållet, så innehållet och utformningen av annonserna blir otroligt viktigt. Precis som på andra plattformar så ses majoriteten av innehållet på mobilen, vilket gör att annonserna behöver vara utformade för att fånga uppmärksamheten på en mindre skärm. Här finns några generella tips man kan utnyttja:

    • Använd närbilder, gärna bekanta ansikten hos målgruppen tillsammans med snabba klipp och kontraster för att locka mottagaren. Här får man gärna får vara extra kreativ i klippningen och använda humor då det ger högre varumärkeskännedom.
    • Använd större text för att förstärka meddelandet. Håll det kort och koncist, så att det fångar uppmärksamheten och att det är lätt att ta in för mottagaren.
    • Utgå från att mottagaren ser på annonsen med ljud, vilket är en skillnad mot exempelvis Facebook-annonsering där man ska tänka på att annonsen ofta ses utan ljud.
    • Gör en inverkan från start, vilket ofta är tvärt emot hur man bygger en TVC för tv-reklam.
    • Tänk på när du placerar varumärket. För ad recall, så är det viktigt att varumärket syns inom de första fem sekunderna, medan det för kännedom och övervägande blir viktigt att fokusera på relationen mellan varumärke och målgrupp och därav kan varumärket placeras senare.
    • Till sist är det också viktigt att ha en tydlig call-to-action, alltså vad man vill att målgruppen ska göra efter att ha sett annonsen, oavsett om det är att se mer på hemsidan eller se en video på varumärkeskanal.

    Och även om majoriteten använder YouTube på mobilen börjar även TV-skärmar bli viktiga för YouTube annonsering, då en del använder Chromecast eller Apple TV för att titta på YouTube på sin TV. Det är därför viktigt att prata med ert performance-team om var er annons ska synas, för att optimera annonsen på bästa sätt.

    otw-se-youtube-guidelines-creative-youtube-900x1700

    Bonustips!

    YouTube har själva tagit fram en kort guide för att skapa bra annonsinnehåll utifrån ABCD där man även kan ladda ner slides om detta.

    Hur kommer man igång?

    Oavsett vad du behöver för att komma igång med annonsering på YouTube så kan vi på OTW säkert hjälpa till. Utifrån dina behov skapar vi koncept, distributionsplan, innehåll och sköter publicering, optimering och analys.

    Hör av dig till någon av oss så berättar vi mer!

    Illustration om mätning

    Så mäter du din digitala kommunikation - 3 tips och några fallgropar

    Det är ingen nyhet att det är allt viktigare att mäta effekten på dina insatser. Inte heller att det nu finns mängder av nya verktyg för att göra det med. Men hur gör du för att få ordning på helheten? Går det ens? Vi ställer några kniviga frågor till Carl-Johan Bauhn, Head of Performance på OTW.

    På spaning efter effekt

    På spaning efter effekt

    I dagarna släppte Swedish Content Agencies sin första rapport om branschens syn på mål och mätning. Vi låter OTW:s Benke Carlsson kommentera arbetet och ge sina bästa råd om hur vi kan bli än bättre på effektmätning.

    Så lyckas du med influencer marketing

    Influencer marketing fortsätter att intressera och irritera mediebranschen. En del ser det som en förutsättning...

    Dela inlägget

    Anställda på OTW

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

    och få koll på det senaste inom content marketing!

    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

    Stockholm

    Besöksadress:
    Humlegårdsgatan 6
    114 46 Stockholm

    Postadress:
    Box 3265
    103 65 Stockholm

    +46 8-50 55 62 00

    Göteborg

    Klädpressaregatan 1
    411 05 Göteborg

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Malmö

    Nordenskiöldsgatan 11
    211 19 Malmö

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Köpenhamn

    Folke Bernadottes Allé 5, 2
    2100 København Ø

    +45 33 13 73 83

    © Copyright OTW 2021 · info@otw.se · Läs vår integritetspolicy för information om cookies och lagring av personuppgifter.