otw.se
otw.se
  • Case
  • Vad vi gör
  • Aktuellt
  • Karriär
  • Kontakt
  • sv
  • en
  • otw.se
    otw.se
    • Case
    • Vad vi gör
    • Aktuellt
    • Karriär
    • Kontakt
  • sv
  • en
  • Blogg

    Det kommunikativa ledarskapets sju grundstenar

    Oro, kris, osäkerhet. Vår tid ställer höga krav på ledares förmåga att visa vägen med hjälp av kommunikation. Benke Carlsson, som i många år utbildat i strategisk kommunikation och kommunikativt ledarskap, bjuder här på några tips ur kursen ”Storytelling för chefer och ledare”.

    Du är budskapet

    Först och främst, inse att du själv är budskapet. Som ledare kommunicerar du hela tiden. Du kommunicerar förstås med det du säger och skriver, och det sätt du svarar på e-post. Du kommunicerar också med ditt beteende, det du gör – och inte minst hur du gör det. Säger du en sak och gör en annan faller tillit och förtroende lätt till marken. Kanske självklart, men bra att påminna sig om då och då.

    Du kommunicerar även när du väljer att vara tyst. Till och med genom hur du lyssnar. Så det mesta du gör tolkas och kan ges en symbolisk betydelse. Lite jobbigt kan tyckas. Men du äger mottagarnas uppmärksamhet. De vill veta vad du har att säga. Som ledare måste du därför bli en medveten kommunikatör. Den som kan berätta goda historier blir mer intressant att lyssna på. Lite lättare att följa. Och gör du det riktigt bra skapar du sammanhang, mening och förståelse. Fundera ut ett skarpare verktyg för att förmedla dina visioner, strategier och planer om du kan.

    Howard-Gardner-Profile

    ”Storytelling är det mest kraftfulla verktyget i en ledares verktygslåda.”

    – Howard Gardner

    ©ManuelBauer_AgenturFocus_M_4272_15Anp

    ”When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new.”

    – Dalai Lama

    Lyssna först

    Många känner till ordspråket om att vi människor har två ögon och två öron, men bara en mun. Den som enbart pratar och predikar utifrån sina egna tankar och idéer riskerar att trötta ut lyssnaren. En ledare som förstår sin omvärld och sina medarbetare äger ofta förmågan att lyssna. Kunskap är svårt att prata sig till och storylistening föregår storytelling. Frågan blir därför ett av dina främsta strategiska verktyg. Rätt använd hjälper den dig att få aktuella insikter om hur din marknad ser ut och hur den är på väg att förändras. Motsatsen är att köra ditt eget race och hoppas på att du når fram. Det kan fungera, men risken är att du missar målet och framstår som ointresserad eller okunnig – eller kanske upptar människors tid med något de egentligen inte behöver veta. I värsta fall ses du som arrogant eller okänslig.

    Förenkla

    Enkelhet vinner. Alltid. Tänk på känslan som infinner sig när du berättat om varför något sker och de som lyssnar nickar och verkar förstå vad du menar. Tyvärr är det inte alltid så och orsakerna kan vara flera. En är att du krånglar till det. Eller är lite för akademisk. Kanske inte rakt på sak. Mer eller mindre beroende av fackspråk och jargong. Eller att du inte riktigt tänkt igenom vad du verkligen vill förmedla. Många ledare känner en oro över att framstå som för enkla, vilket kan bottna i att de är rädda för att inte verka tillräckligt smarta eller kunniga. Eller att de inte vill  skriva mottagaren på näsan. I stort är oron obefogad och handlar mer om attityd och förhållningssätt än om kommunikation i sig. De flesta vill förstå och känna sig inbjudna. Våra hjärnor verkar vara på en ständigt på jakt efter mening och sammanhang. Så en kommunikativ ledare är tydlig. Det du säger kan vara långt eller kort men måste vara begripligt. För att skapa enkelhet behöver du prioritera och välja bort. Har du information som du själv tycker är för omfattande eller krånglig – ta tiden att förenkla den. Allt behöver inte vara med. (Tydlighet är för övrigt det som anses vara bland de viktigaste kriterierna i utvärderingar av ett gott ledarskap).

    RW-Henrik-Tikkanen-ritblock-hb720

    ”Jag har all information. Nu vill jag veta vad fan det är frågan om.”

    – Henrik Tikkanen

    warrenbennis

    ”Leaders must encourage their organisations to dance to forms of music yet not to be heard.”

    – Warren Bennis

    Motivera

    Motivation har länge varit något av ett mantra inom ledarskapsteori. Eftersom det finns undersökningar som visar att motiverade medarbetare presterar bättre än omotiverade blir det ledarens uppgift att skapa inspiration, vilja och drivkraft. Många menar att framgångsrika ledare är bra på att beskriva just varför saker sker. Samtidigt kan motivation vara svårt att skapa på beställning. Vår inre motivation bygger ofta på en mer individuell idé om vad som känns meningsfullt och ger tillfredställelse. Den yttre handlar inte sällan om att vi gör saker för att få en belöning eller slippa negativa konsekvenser. Vad en ledare kan göra är att söka förstå vad som ger verklig motivation i arbetet och sedan skapa förutsättningar för att öka den. Då är konsten att lyssna, tydlig kommunikation och feedback avgörande nycklar.

    Vårda din historia

    Ett annat vanligt inslag i modern litteratur kring ledarskap är betoningen på att du ska förstå vem du är. Andemeningen är förstås att du inte ska göra dig till eller föreställa dig. Var äkta. Var personlig. Var dig själv. Många framgångsrika ledare har förstått att det är smart att bejaka och lyfta fram sin egen historia, sin egen berättelse. Vi vill ta del av andras historier. Det personliga är intressant. Det betyder inte att alla personer är lika intressanta, men din väg – fylld av dina idéer, känslor, framgångar och motgångar – gör dig unik. Här blir god storytelling det som bygger trovärdighet, äkthet och personlighet. Här finns förstås även en källa till skryt och bekräftelsebehov, men för att bli en mer kommunikativ ledare kan du använda dina egna erfarenheter. Vad har påverkat dig? Vem har påverkat dig? När har du utmanats och utvecklats? Vilken är din story?

    Det kommunikativa ledarskapets sju grundstenar är en del av introduktionen till utbildningen Storytelling för chefer och ledare.

    JoeStrummer1980_(cropped)

    ”Everybody has a story to tell.”

    – Joe Strummer

    felix-mittermeier-nAjil1z3eLk-unsplash

    Källor:

    • Leading Minds: An Anatomy of Leadership, Howard Gardner, Emma Laskin.
    • Gallup Global Great Jobs Briefing
    • Strategiskt lyssnande: Så blir chefer, medarbetare och organisationer bättre på att lyssna, Mats Heide, Anette Svingstedt

    STORYTELLING FÖR CHEFER OCH LEDARE

    Kommunikativt ledarskap till vardags

    Kursinnehåll

    Utgångspunkter och teori

    • Det kommunikativa ledarskapets historia, utveckling och kännetecken.
    • Lär dig navigera i djungeln av forskning och trender inom området (kommunikativt ledarskap, kommunikativt medarbetarskap, kommunikativ organisation och kommunikativa ledarstilar).
    • Så skapar du dig kommunikativt ramverk.

    Under kursen lär du dig att kommunicera

    • visioner och strategier
    • förändringar (små, stora, ständiga)
    • i din vardag
    • med hjälp av det digitala ekosystemet
    • vid risk och i kris

    Storytelling – din verktygslåda

    • Förstå dramat
    • Håll koll på retoriken
    • Budskapsformulering
    • Tänk som en journalist
    • Grunden i coachning
    • Jobba med det jobbiga
    • Effektiva möten/Det digitala mötet
    • ABC för kommunikation ett agilt ledarskap
    • Kommunikationens roll vid risk och kris

    Metod
    Kursen blandar teori med praktiska övningar, mängder av exempel och uppgifter från deltagarnas vardag.

    Dokumentation
    Alla deltagare får kurspresentation, råd utifrån de genomförda övningar, tips på fördjupning, samt e-boken ”Storytelling för ledare”.

    Omfattning
    Storytelling för chefer och ledare kan ges som ett inspirationsseminarium, en endagarskurs eller under tre halvdagar (med hemuppgifter).

    Kursledare
    Benke CarlssonBenke Carlsson
    Strategichef OTW
    benke.carlsson@otw.se
    070-399 88 38

     

     

     

    Varför ser så få briljansen i din nya strategi?

    Strategin är klar! Den känns genomarbetad och är avstämd med styrgrupp, ledning och styrelse – och säkert några till. Konsulterna har lämnat konferensrummet och kvar ligger en powerpoint på minst 90 sidor. Lugnet lägger sig, tills någon försiktigt påpekar: ”Det här är ju bara början. Nu är det dags att implementera och förankra detta. Stod det inte något om time to execute där på slutet?” Kommunikationschefen sträcker på sig: ”Ja, nu är det dags att skapa kommunikation som gör att alla hoppar på tåget!”

    Här har du din story med Benke Carlsson

    Med kristallkulan som contentmotor

    För de som vill vara tanke- eller kunskapsledare i sin bransch är trendspaningen ett effektivt verktyg. Kan du blicka in i framtiden blir det enklare att publicera ett slagkraftigt innehåll. Låt oss därför dyka ned i analysens innersta väsen – och även visa hur du skapar riktigt vassa trendrapporter.

    Här har du din story, storytelling

    Publicera – men räkna med risk

    Plötsligt händer det. Du publicerar något du är nöjd med, men som uppmärksammas för att det är fel, kränkande eller bara korkat. Inte kul – men en tröst att du inte är ensam. Att varumärkens budskap tolkas på annat sätt än tänkt blir allt vanligare. En kommunikativ riskanalys hjälper dig att bättre förutse snedsteg och faror.

    Dela inlägget

    Anställda på OTW

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

    och få koll på det senaste inom content marketing!

    Stockholm

    Besöksadress:
    Humlegårdsgatan 6
    114 46 Stockholm

    Postadress:
    Off the Wall Communication AB
    Box 3265
    103 65 Stockholm

    +46 8-50 55 62 00

    Göteborg

    Klädpressaregatan 1
    411 05 Göteborg

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Malmö

    Nordenskiöldsgatan 11
    211 19 Malmö

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Köpenhamn

    Folke Bernadottes Allé 5, 2
    2100 København Ø

    +45 33 13 73 83

    © Copyright OTW 2021 · info@otw.se · Läs vår integritetspolicy för information om cookies och lagring av personuppgifter.