otw.se
otw.se
  • Case
  • Vad vi gör
  • Aktuellt
  • Karriär
  • Kontakt
  • sv
  • en
  • otw.se
    otw.se
    • Case
    • Vad vi gör
    • Aktuellt
    • Karriär
    • Kontakt
  • sv
  • en
  • Blogg

    Så får du till en lyckad produktion

    Olle är en av OTW:s mest rutinerade producenter och arbetar med uppdragsgivare som Visit Sweden, Lidl, SVT, Volvo Trucks, Röda Korset, Tre med flera. Olle har en bakgrund som programledare och reporter inom både radio och tv. Han har arbetat som programledare på SR och redaktör, producent och programledare på ZTV. Nu delar han med sig av sina bästa inspelningstips!

    Hur får man till en riktigt bra videoproduktion?

    I grunden handlar det om att ha en tydlig idé. Alla som är inblandade måste förstå poängen och sin roll i produktionen. Så mycket av tiden går ut på att kläcka den där idén. Och sedan till att skriva manus och att bolla lösningen med uppdragsgivaren. Finns det en stark idé och en tanke om hur den ska visualiseras så brukar manuset mer eller mindre skriva sig självt. Jag jobbar med så pass olika produktioner att manusets roll ofta skiftar, men det är alltid lika viktigt för processen att utforma en överenskommelse om vad vi ska uppnå, och att göra detta tidigt i projektet. Många av mina produktioner är av den typen att det ändå blir svårt att strikt följa manus under inspelning. Då får man korrigera det på vägen.

    Därefter är det dags att välja location och tillsammans med en projektledare sätta ihop rätt team. På plats får du sedan tre roller i en. Du ska coacha de som ska vara framför kameran, skapa magi tillsammans med fotograf och ljudtekniker och även få med uppdragsgivaren i processen.

    Det är viktigt med förberedelse, men även att diskutera vilken grad av den som behövs. Det finns många sätt men i grunden handlar det om att bygga upp en tillit och då är det viktigt med lite människokännedom, erfarenhet och lyhördhet. Det märks direkt när ”tillitspoletten” trillar ned och ängsligheten börjar avta.

    Sedan måste allt fungera i praktiken…

    Ja, och under en inspelning finns det tusen saker att tänka på, och tänker du på en av dessa så dyker det säkert upp tio till. Det händer alltid oväntade grejer och då måste du direkt prioritera, och det utifrån tanken på slutresultatet.

    Ofta arbetar vi med människor som inte är vana vid att stå framför en kamera, vilket kan resultera i nervositet och stress. Att hantera det och få alla inblandade att känna sig bekväma är något som jag brinner för.

    Ofta pratar man ju om det där med att ”gå genom rutan” och jag har tänkt på att det inte sällan är den mest nervösa som till slut gör det bäst. Och tänk på att även professionella programledare i princip alltid är oroliga och nervösa innan inspelning eller sändning.

    Finns det några råd som skapar lugn och trygghet?

    Något som ofta funkar bra är att försöka få känslan av uppställd intervju att minska. Mitt ”GoTo-knep” är att låta den medverkande köra bil, det blir nästan alltid bra. Det är något som händer när hjärnan behöver processa flera saker samtidigt som gör att man slappnar av. Det behöver inte vara just en bil, bara man kan få personen att göra något annat. Det kan räcka med att promenera och prata samtidigt eller kanske laga mat. För en del känns det bättre om man minskar antalet personer på plats. För andra fungerar det med att de får svara på frågor i stället för att rakt av berätta det de övat in.

    Att titta i kameran är naturligt för vissa men jättesvårt för andra. Det är högst individuellt men det är något vi är vana vid att hantera. Ibland är stressen och nervositeten riktad mot fel saker, till exempel sådant som inte kommer att synas eller höras i slutresultatet.

    Vad gör du när miljön inte är den bästa?

    Som producent behöver du vara superbra på att improvisera och göra det bästa av olika av situationer. Jag är alltid mån om att miljön vi jobbar i ska addera något och uppmuntrar ofta uppdragsgivaren att våga ta steget ut från kontoret, för att filma där det händer saker. Ibland kräver en tajt budget att man hamnar i ett trist konferensrum och då får man stå på sig och berätta om hur det påverkar slutresultatet. Hela poängen med rörligt är ju att skapa en stämning eller en känsla, då behöver vi också visuella förutsättningar för att göra det.

    Det mesta går att fixa i redigeringen, eller?

    Många gånger är jobbets stora belöning när du får se något växa fram i redigeringen. Samtidigt så är nog det den del av processen som, fullt förståeligt, är svårast för en uppdragsgivare att greppa. Jag försöker vara pedagogisk kring vad vi kan göra i redigeringen, både före och under inspelning. Allt går förstås inte att fixa men med kreativitet, och lite tid, kan man göra otroligt mycket.

    Jag tänker till exempel på när vi gjorde tv-serien Bilprovningen där besiktning av bilar klipptes på ett sätt som gjorde att en egentligen supertråkig process blev till populär underhållning som TV3 visade på bästa sändningstid i tre säsonger.

    Vilka övriga utmaningar möter du?

    Förutom de jag varit inne på så är nog värdet av tid eller resurser i redigeringen det som underskattas mest. Vi blir allt oftare ombedda att klippa om produktioner för nya målgrupper, kanaler och format – allt för att för att maxa materialets livslängd. Då märks det supertydligt hur användbart materialet från en mer påkostad inspelning blir, vi har flera exempel på det.

    Det krävs tid och en duktig redigera för att förhöja, eller skapa, känslor, vilket är den största poängen med att göra film. När jag skrollar i flöden och kollar på videor så skrattar jag, häpnas ibland och imponeras av kreativitet. Men det är sällan jag får gåshud av produktioner som inte fått kärlek i redigeringen utan bara laddats upp.

    Ju mer vi filmar, och ju starkare bildmaterial, desto mer går det att göra i redigeringen. Ibland kommer uppdragsgivare med befintligt material, inspelat under enkla former och vill ”göra något av det”. Och det är förstås ofta svårt.

    Så förbereder du dig inför en intervju – Olle tre bästa tips

    1. Förbered dig lagom
    Inövade svar känns nästan alltid stela och onaturliga. 9 gånger av 10 är det bättre att snacka igenom frågorna med producenten innan och sedan svara så spontant som möjligt.

    2. Se det kameran ser
    På en inspelningsplats är det lätt att haka upp sig på hur detaljer kring både saker och människor ser ut. Ska den där blomman verkligen stå där? Funkar mina skor? Var ska jag gå för att det ska kännas naturligt? Glöm då inte att det är hur det ser ut i kameran som räknas.

    3. Våga vara personlig
    Film handlar om att skapa känslor, kittla och rycka med tittaren.  Men för att göra det behöver vi veta vad du tycker och känner. En fråga som fått oförtjänt dåligt rykte är ”Hur känns det?” Vill du bara vara informativ – gör en PDF.

    Olle Garp
    Olle Garp

    Olle Garp

    Producent olle.garp@otw.se
    Per Andersson i Röda Korsets julkampanj

    ”Skäms Röda Korset!” Per Andersson skäller ut hjälporganisationen i årets julkampanj

    I Röda Korsets julkampanj ”Skäms Röda Korset, skäms!” uppmanar Per Andersson människor att ge en gåva till organisationen. Men komikern har problem med att förstå budskapet och hela inspelningen urartar. Kampanj och koncept är utvecklat i samarbete mellan Per Andersson och David Bexelius på OTW.

    Lotten om kundsamarbete

    Så får ni ett lyckat samarbete med er byrå

    Vad är det som gör att ett samarbete mellan byrå och uppdragsgivare fungerar bra? Lotten Hellström Lidgard är Account Director på OTW i Göteborg och har många års erfarenhet från lyckade samarbeten.

    Så får du till en hållbar och prisad årsredovisning

    Ett engagerat team samt modet att våga välja – och välja bort. Det är två av framgångsfaktorerna bakom Årets redovisning i kategorin ideell sektor. Här berättar Anna Lithander, Röda Korset, och Karin Hedin Röös, OTW, om samarbetet bakom vinsten – och ger några tips till dig som vill vinna nästa år.

    Luften är fri

    Digitalt, Performance, Print, Rörligt, Strategi

    Friluftslivets år

    Luften är fri

    Tre kids för Tre Företag

    Digitalt, Performance, Rörligt

    Tre Företag

    Tre möter

    ACO Min hud

    Digitalt, Performance, Rörligt, Strategi

    ACO

    Min hud ska inte stoppa mig

    Dela inlägget

    Anställda på OTW

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

    och få koll på det senaste inom content marketing!

    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

    Stockholm

    Besöksadress:
    Humlegårdsgatan 6
    114 46 Stockholm

    Postadress:
    Box 3265
    103 65 Stockholm

    +46 8-50 55 62 00

    Göteborg

    Klädpressaregatan 1
    411 05 Göteborg

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Malmö

    Nordenskiöldsgatan 11
    211 19 Malmö

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Köpenhamn

    Folke Bernadottes Allé 5, 2
    2100 København Ø

    +45 33 13 73 83

    © Copyright OTW 2021 · info@otw.se · Läs vår integritetspolicy för information om cookies och lagring av personuppgifter.