OTW:s tv-serie för UR, Djurverket, har mottagits med hyllningar och nominerades till Kristallen i kategorin Årets barnprogram. Vi passade på att ta några minuter med Elin Falck och Jonas Leksell, två av hjärnorna bakom projektet.

Jonas Leksell, producent & Elin Falck, projektledare

Varför blev det så bra, det här?

Jonas: Kanske beror det på att vi har gjort ett fint och härligt barnprogram där man får lära sig nya saker om naturen. Tanken var att dra ned på fakta och pedagogik. Man ska inte känna att man måste lära sig saker, men tittaren blir förhoppningsvis nyfiken. Och så ville vi hålla ett riktigt långsamt tempo, som motpol till spelvärlden. Allt går egentligen ut på att du ska gå ut och vända på en sten.

Elin: Jag gillar att vi kunnat skapa en helt egen värld, från början till slut. Den här gången blev det inte så mycket typiskt barnprogram. Jag tänker till exempel på den bruna färgtonen som präglar serien. Det är också kul att Jonas påverkat upplägget. Det finns rätt mycket av Myror i brallan i Djurverket. 

Vad är annorlunda med att göra ett program för barn?

Jonas: Inte så mycket. Jag brukar säga att man ska tänka på att prata lite långsammare och inte använda alltför krångliga ord. Annars det rätt lika. Vi är ju alla barn.

Elin: Ibland säger man att det är lite svårare att regissera barn, men då har man inte projektlett gråsuggor och igelkottar. Sedan var det en rätt udda casting. Vi fick till exempel låna silverfiskar från Anti-Cimex och grodyngel från en förskola i Hässelby.

Något annat som gör att Djurverket sticker ut?

Elin: Djurverket gör tittaren och barnen till experterna. Programledaren Yankho Kamwendo kan inte skilja på vad som är svans och snabel på en elefant. Det är ett både enkelt och effektivt grepp.

Jonas: Vi får inte glömma att Yankho är en av Sveriges bästa barnprogramledare, kanske den allra bästa. Han är helt chosefri som lyssnar mer än han pratar. Och han tar sig alltid tid med barnen under produktionerna.

Projektgruppen på OTW bestod av:
Jonas Leksell, Producent
Elin Falck, Projektledare
David Bexelius, Exekutiv producent

Se Djurverket på UR Play.