Hallå där, Niklas Wallenberg, affärsutvecklare inom rörlig bild. Vad kan vi förvänta oss av morgondagens bildkommunikation?
– Det är kul att så många inser att oavsett målgrupp så är rörlig bild outstanding när du ska engagera, utbilda och berätta gripande historier. Vi kommer att få se många nyskapande satsningar framöver, och den största utmaningen blir att ha modet att göra det där oväntade och överraskande som krävs för att få räckvidd. Du måste ha koll på vad din publik gillar, var de hänger och förstå vilka distributionskanaler som ger bäst effekt.

Det är lätt att fokusera på ny teknik, men vad är det som gör att rörlig bild fungerar?
– En bra film är relevant och engagerar din publik. Det är grunden. Mitt tips är att göra satsningen så användbar, inspirerande och underhållande att så många som möjligt vill ta del av den, dela med sig och prata om den. Och ska du lyckas måste du lära känna din publik och veta vad den uppskattar. Gör rörligt innehåll som dina tittare går igång på.

Går det att göra mer med rörlig bild i den interna kommunikationen?
– Ja, mycket mer. I framtiden skapar vi internkommunikation som är mer kreativ än idag. Det publiceras för mycket inne­ håll utan passion och känsla; ”Kör ut det på intranätet”. Det är resursslöseri. Och idag fungerar inte ”husbondens röst” eller tråkiga proklamationer. Du konkurrerar med många röster, fler kanaler och olika skärmar, dygnet runt. Vill du nå fram krävs en personlig upplevelse, något som berör och engagerar medarbetaren. Här gör rörlig bild jobbet. Den tillåter dig att ta ut svängarna och visa det oväntade. Använd den för att engagera, skapa wow­ef­ fekter och bygga långsiktig stolthet.

Det där med mätbarhet. Hur kan vi bli bättre i framtiden?
– Allt går att mäta, men i slutändan handlar det om att ha rätt målsättningar. Ska du bygga kultur internt, generera le­ ads, väcka opinion, lansera en ny produkt, eller attrahera nya medarbetare? Inom linjär­tv är målet att nå så många tittare som möjligt, men vad som är ett bra resultat för företag X behöver inte vara det för företag Y. Ofta känns det som att vi stirrar oss blinda på antal tittare. Sätt era egna KPI:er och ha en strategi med tydliga målsättningar innan en satsningen dras igång.

Hur påverkar explosionen av rörlig bild och visuell storytelling företag och organisationer på sikt?
– Inom tre år består 90 procent av världens online­trafik av rörlig bild. När internet blir en global och gigantisk platt­ form för rörlig bild måste du ha en strategi och agera som ett mediabolag. Det blir avgörande för de varumärken som vill vara unika och särskilja sig från konkurrenter­na. Fler kommer att agera som Red Bull, Go Pro, Jyske Bank, Marriott’s och SAS. Det är också spännande att fler anställer film­- och tv-­producenter. Om tre år tror jag att de företag som ser kraften i rörlig bild har minst en producent på en central plats i sin kommunikationsavdelning.