otw.se
otw.se
  • Case
  • Vad vi gör
  • Aktuellt
  • Karriär
  • Kontakt
  • sv
  • en
  • otw.se
    otw.se
    • Case
    • Vad vi gör
    • Aktuellt
    • Karriär
    • Kontakt
  • sv
  • en
  • Livesändning för Skolvärlden på Bokmässan
    Blogg

    Så lyckas du med din livestreaming

    Livestreaming är enkelt och kostnadseffektivt. Men vad är det som gör att man lyckas? Och vilka är fallgroparna? Här är goda råd från en redaktör, en programledare och en produktionsansvarig på OTW.

    När årets Bokmässa blev digital bestämde sig Skolvärlden för att göra dagliga livesändningar. De blev ett perfekt format för att ha en dialog med tittarna, ge Skolvärlden och Lärarnas Riksförbund ett ansikte och skapa en ”här och nu”-känsla bland det stora mässutbudet. Syftet var att guida landets lärare genom Bokmässans olika programpunkter inom utbildningsområdet.

    Fredrik Wallin på OTW blev redaktör för satsningen.

    – Det som kännetecknar en bra livestreaming är så klart att folk stannar länge för att titta på sändningen. Många tänker nog att livesändningen måste vara helt felfri, men det ska man inte vara orolig för, säger Fredrik Wallin.

    Distributionen största utmaningen

    – Jag upplever att många delvis är trötta på det polerade, och publiken är vana vid att det är lite oputsat och personligt – så länge man har ett tydligt budskap. Sändningen ska vara avspänd och personlig, men eftersom det är lätt att bli nervös är det viktigt att ha några programpunkter att förhålla sig till.

    För Skolvärlden är livesändningens roll i det redaktionella arbetet att vara spännande och sticka ut. Den ska ge en känsla av att ”om du inte tittar nu så missar du något viktigt”. Därmed skiljer den sig från det Skolvärlden gör annars – allt redaktionen producerar finns tillgängligt på skolvärlden.se.

    Fredrik menar att den stora utmaningen främst är distributionen, att nå ut till en bred publik.

    – Vill man locka tittare är det en bra poäng att förvarna om livesändningen – ofta räcker det att puffa ut tid och dag då vi planerar att sända. Det är ett misstag att bara sätta igång en livesändning utan att meddela i förväg, folk har annat för sig.

    Ge utrymme för improvisation

    Jonas Leksell är producent på OTW och var programledare under sändningarna från Bokmässan. Han har lång erfarenhet i ämnet och ser ingen större skillnad med att göra linjär-TV och livestreaming.

    – Det viktiga är att ambitionen är hög. Vi får inte göra sämre saker bara för att produktionen framstår som så enkel. I grunden handlar det, precis som förr, om att vara så påläst det bara går. Du måste också repetera flera gånger innan, gärna framför kameran. Låt deltagarna vara förberedda, men sedan måste du också ha en del saker som överraskar, sticker ut och som leder till att du behöver improvisera. Annars blir det lätt för stelt och ”text” av det hela.

    Något som Jonas uppskattar är den stora möjligheten till interaktion och dialog med publiken. Här har en erfaren och vaken programledare möjlighet att göra programmet mer levande genom att plocka upp intressanta synpunkter eller invändningar. Kommentarer som ”Det stämmer inte alls…” kan öka tempot och ge nya infallsvinklar.

    – Den vanligaste missen är nog att vara långrandig. Att inte riktigt komma till skott utan bara prata på gör att det, oavsett innehåll, blir för tråkigt. Så korta, korta, korta. Ingen sitter och väntar på att du ska ”lägga ut texten”, säger Jonas Leksell.

    Små detaljer gör helheten proffsig

    Therese Westerberg är produktionschef för rörligt content på OTW och har varit med och genomfört de flesta varianter av livestreaming som det går att tänka sig – från korta avsnitt till heldagssändningar på Centralstation i Stockholm. Hon menar att det inte går att garantera att en livesändning blir perfekt och strulfri.

    – Live är live och det ligger i formatets natur att mycket oväntat kan hända. Det kan bli krångligt om man ska ha med många människor som ska göra olika saker. Har man ett liveband på plats blir det förstås mer komplext med flera kameror och ljussättning än om ett gäng människor bara ska samtala, säger Therese Westerberg.

    Therese menar att de flesta uppdragsgivare vet vad de vill ha, men att man ska akta sig för lite för höga förväntningar, som kan komma från sådant man sett på tv. En cool soffa och en krukväxt är inte något som gör en studio snygg, utan det har mer med ljussättning och teknik att göra. Och det behöver inte vara stort och maffigt, även små grejer funkar bra. Live är kul!

    – Behöver man inte ha interaktion kan det vara värt att tänka på om det kan vara bättre med en live-on-tape sändning. Det känns live men spelas in någon dag eller timme före sändning. Då kan man klippa bort om det blir fel, korta ner, eller ta om något för att göra helheten mer proffsig och tydlig.

    Har du varit med om något riktigt knasigt?

    – Nej, men kan ge ett råd om att inte ha med stora akvarium i livesändning. Ett sådant sprack mitt i sändning vilket höll på att gå riktigt illa på med tanke på all teknik runtomkring. Det gick bra, men det var riktigt svettigt. Tror dock inte tittarna märkte något.

    therese-westerberg-600x600-01

    Thereses goda råd

    • Ta i god tid fram en gemensam brief på vad som förväntas i form av kvalitet, scenografi och liknande. Annars är det svårt att få fram rätt saker i tid, och svårt att sätta ett pris på produktionen.
    • Gör ett ordentligt genrep före livesändningen för att se vilka svårigheter som kan dyka upp. Det kan vara allt från fel blickriktningar till positioner och teknik som strular.
    • Hörsnäcka är inte alltid bättre än att programledaren till exempel har en iPad i knät. Hörsnäcka är ofta krångligt om man inte är van. Samma sak gäller prompter (som visar text) eftersom det kräver stor vana att hinna läsa manuset.
    • Tänk på att det kan vara de små, enkla sakerna som gör att det känns proffsigt. Varför inte ha snygga manuskort som moderatorn kan titta ner i då och då?
    • En sista sak: ha inte för långa sändningar, utan hellre fler i korta avsnitt.
    Therese Westerberg
    Therese Westerberg

    Therese Westerberg

    Produktionschef Rörligt therese.westerberg@otw.se

    Dela inlägget

    Anställda på OTW

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

    och få koll på det senaste inom content marketing!

    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

    Stockholm

    Besöksadress:
    Humlegårdsgatan 6
    114 46 Stockholm

    Postadress:
    Box 3265
    103 65 Stockholm

    +46 8-50 55 62 00

    Göteborg

    Klädpressaregatan 1
    411 05 Göteborg

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Malmö

    Nordenskiöldsgatan 11
    211 19 Malmö

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Köpenhamn

    Folke Bernadottes Allé 5, 2
    2100 København Ø

    +45 33 13 73 83

    © Copyright OTW 2021 · info@otw.se · Läs vår integritetspolicy för information om cookies och lagring av personuppgifter.