Som gammal journalist i reklamvärlden, och som konsument av sociala medier, häpnar jag ibland över likriktningen när det kommer till content. Det kreativa modet och musklerna går loss i de stora kampanjerna. Men när det kommer till always-on innehåll i sociala kanaler och på den egna sajten blir många gärna väldigt produktnära.  Kvantitet vinner över kvalitet. Vissa anledningar till det är fullt rimliga. Men – det håller inte riktigt.

Socialt innehåll utan kreativ höjd och målgruppsanpassad spridning – är faktiskt bara spam.

Evelina Stucki

Reklambranschen tycks ha drabbats av nyhetstorka. Mängden kanaler och kraven på frekvens suger åt sig för många budskap. För många intervjuer, bilder, stilleben, människor, miljöer, filmer, jinglar, illustrationer och animationer. ”Instagram måste fyllas men vi har inget att säga.”

”Vi tar den där igen, om att man måste komma ihåg att släcka ljusen.”

”Eller kanske att det är himla mysigt att tända ljus!”

Jag säger inte att det är lätt. Det är inte lätt med nyhetstorka på en lokaltidningsredaktion i juli heller. När man till slut får tugga i sig att man till och med måste skriva om cykelstölderna, för att fylla notisspalten.

En av anledningarna är vår kollektiva stress över att vi måste vara allt, överallt och hela tiden. Vilket är omöjligt och bara skapar hafsigt dussininnehåll som slukas och höjer volymen ytterligare på mediebruset. Om vi inte redan har tinnitus är det nära.

MEN. Paus. Det görs grymt mycket bra innehåll också. Och publiken vill konsumera det.  Bra innehåll står dessutom i centrum för framtidens allt mer automatiserade och personaliserade kommunikation. Datadrivna insikter är dessutom tillgängliga och användbara, det vet vi allihop. Datan behöver däremot tolkas och kräsna målgrupper behöver bli överraskade. För att lyckas med det krävs genomtänkta kreativa processer och koncept som sticker ut. Inte bara i hero-kampanjerna. Utan i det lilla. Att skippa bildbyråbilden i LinkedIn-flödet och ta en egen. Att ta folks tid på allvar.

Jag har fått den tacksamma uppgiften att leda OTW:s nya konceptgrupp. Vi ska lyfta och ge plats åt alla stjärnor hos oss, så att vi kan fortsätta ta fram ännu fler starka innehållskoncept åt våra grymma kunder. Både för de stora kampanjerna och för den ständigt pågående (i de bästa fall) konversationen med publiken. OTW har satsat på strategi och performance de senaste två åren, nu tar vi nästa offensiva steg.

Så vilket marketing lingo har vi valt som vårt? Nja. Det handlar inte om oss, ju. Ena dagen jobbar vi med nya lagar i Tyskland och nästa med unga tjejers självkänsla. Det är charmen med OTW. Det är vår grej att inte ha EN grej. Utan ha många, samtidigt. Vilket har visat sig både effektfullt och roligt för våra kunder. Prisvinnande till och med.

Därför är min enda programförklaring: Våga vägra vara brus.