Volvo Cars / ,

Job Swap

Vad händer när två anställda med helt olika yrken byter jobb med varandra under en dag? För att skapa stolthet bland Volvo Cars medarbetare världen över och locka talanger till företaget tog OTW fram tv-serien Job Swap.

Utmaning

OTW:s uppdrag inför 2018 var att ta fram ett modernt kommunikationskoncept som skulle väcka glädje och stolthet hos Volvo Cars 43 000 anställda världen över. Konceptet skulle också locka en extern publik och ge en inspirerande bild av hur det är att jobba på företaget.

Att nå ut till och engagera en organisation där det finns allt från kontorsanställda och fabriksarbetare till ingenjörer och säljare – samtidigt som man attraherar folk utanför företaget – blev utmaningen som OTW fick ta tag i.

Lösning

För att möta behovet av strategisk kommunikation som talar till en bred målgrupp utvecklades Job Swap – en filmserie där två anställda, med helt olika yrken, byter jobb med varandra under en dag.

I 18 avsnitt tar Job Swap tittaren till en rad olika arbetsplatser runt om i Volvo Cars värld i Kina, USA och Europa. Dessutom beskrivs en stor variation av yrken – många säkert helt okända för merparten av de anställda.

För att nå en så bred målgrupp som möjligt publicerades filmserien på flera olika kanaler utöver intranätet: Volvo Cars externa sajt Global Stories, YouTube, LinkedIn och de kinesiska plattformarna WeChat och Youku.

Job swap
Job Swap
Job Swap
Job Swap
Job Swap

Resultat

 

Greppet att låta personer byta jobb gjorde att anställda på Volvo Cars lärde sig om och fick förståelse för yrken de aldrig stöter på i sin vardag. Serien förmedlar viktiga kärnvärden som kvalitet, gemenskap och öppenhet. Utan att förklara strategin med ord, visar Job Swap vad Volvo Cars står för och strävar efter.

 

Den enkla idén fungerade världen över. I såväl Chengdu som Skövde kan folk se det spännande i att låta en nybörjare testa på ett yrke, guidad av en stolt medarbetare.

 

I november 2019 belönades Job Swap med guld i kategorin Best Inter-Company Engagement i International Content Marketing Awards i London.

 

Se serien här.

137 K

visningar på YouTube, WeChat och intranätet

87 %

Genomsnittlig visningslängd på YouTube