Business Region Göteborg /

Ö-posten

Ö-Posten är en tidning om Ringön i Göteborg – en stadsdel där plåtslagare, bilmekaniker och stans enda kvarvarande båtvarv huserar sida vid sida med musiker i världsklass, konstnärer och innovativa designföretag. En unik plats med en unik sammansättning människor och verksamheter, som trots sitt centrala läge halvt glöms bort eftersom det inte finns några bostäder här. Men det är också en plats som har potential att bli något alldeles magiskt. Mot denna bakgrund föddes Ö-Posten, tidningen om och för Ringön.

Ö-posten case
Ö-posten
Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case

OTW har konceptualiserat, formgivit och löpande producerat tidningen Ö-Posten sedan starten 2016, tillsammans Saltet på Ringön. Saltet är en organisation grundad i övertygelsen om att Ringön är en viktig plats för Göteborg – en plats som kan sätta staden i rörelse. En plats där småskalig industri, kulturliv och restauranger kan verka sida vid sida, varaktigt. Ringön är just nu mitt uppe i den förändring som ofta sker med gamla, centralt belägna industrimiljöer runt om i världen och i en oviss framtid har Ö-Posten hjälpt till att bygga en stark gemenskap och vi-känsla på ön. Den har också börjat locka dit människor från andra delar av stan.

Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case
Ö-posten case

Ö-Posten håller koll på vad som händer på ön och berättar historierna om människorna som finns där. I tidningen speglar vi hela Ringön: klassiska hantverksföretag som legat på platsen i ett halvt sekel såväl som nyinflyttade konstnärer och kreatörer. Vi berättar om skräddaren Mohammed som kom hit från Syrien, Anna på Konsthallen som kom från 90-talets konstboom i London och om Peter som kom från en bensinmack i Björkekärr. Om Sofija som förser hela ön med husmanskost, Claes som ska öppna restaurang i sitt ölbryggeri och Patricio som sjunger karaoke i sin bilverkstad och Skypear med familjen i Chile. Vi skriver om Louis på varvet som känner alla, om Krax som bor i sin båt och om Jonas som bygger studios när han inte själv turnerar jorden runt. Det är aldrig tråkigt på Ringön!

Ö-Posten trycks i mindre än 1000 exemplar per nummer men den har gjort både dem som jobbar på ön och dem som aldrig varit där nyfikna på grannskapet. Tidningen har skapat en samhörighet bland verksamheterna på ön som inte fanns tidigare, vilket också öppnat dörren för en rad lokala samarbeten. Det är ett resultat som inte ryms i statistik och data, men som är avgörande för platsens utveckling. Ö-Posten har trots sin begränsade upplaga väckt uppmärksamhet och nominerats till flera branschpriser för det fina hantverket. En stor liten tidning som vi på OTW är mycket stolta över.

Johanna Lagerfors

Att jobba med Ö-Posten är att ’göra tidning’ från grunden, med små medel och väldigt mycket passion. Verkligheten får styra innehåll och form på ett sätt som är helt unikt. Dessutom är Ringön kanske den mest spännande delen av Göteborg just nu!

Johanna Lagerfors, Projektledare / Redaktör