Sveriges känslosammaste tv-program är tillbaka.
I årets säsong av ”En resa för livet” på TV4 följer vi musikprofilerna Lotta Engberg, Kristin Amparo, Andreas Carlsson och Ulrik Munther i SOS barnby i Sydafrika.

– Miljoner barn runt om i världen lever i extrem utsatthet. Med ”En resa för livet” vill vi lyfta deras situation och ge några av dem en chans att berätta sin historia. Men viktigaste av allt är att visa på att det finns lösningar, att SOS Barnbyars arbete ger resultat, säger Catharina Gerhke, generalsekreterare SOS Barnbyar.

OTW:s Olle Garp är producent för programserien, som är den fjärde i ordningen:

– Jag har alltid tyckt att det är mäktigt att OTW har uppdraget att göra program för SOS Barnbyar och TV4. Helt ärligt så tycker jag att ”En resa för livet” är det finaste teveprogram som gjorts på OTW sen jag började 2010, säger han.

Kristin Amparo, Andreas Carlsson, Lotta Engberg samt Ulrik Munther möter de mest utsatta barnen på soptippar och i kåkstäder. Men det träffar också barnen som fått en andra chans i SOS barnby i Rustenburg i Sydafrika. Mötena med barnen berör musikprofilerna starkt.

– Den här resan har förändrat mitt liv. Jag ser på saker på ett annat sätt. Jag ser på förtryck på ett annat sätt. Jag som är en lyxputte som rest jorden runt, på de absolut bästa sätten, lärde mig massor av de här människornas inställning till livet och hur de uppskattar saker som jag tar för givna. Jag fick besöka miljöer som jag aldrig skulle åkt till eller ens vågat vistas i utan beskydd. Och det är ju där i det okända, otrygga som man lär sig något, säger Andreas Carlsson i ett pressmeddelande.

Lotta Engberg träffade bland andra en mamma som drabbats av aids och som visste att hon inte hade långt kvar att leva.

– Det var en stark upplevelse, både en förståelse för hennes kärlek till sina barn, men kanske framförallt det hemska i att barnen ska starta sitt liv i en sådan situation, säger hon.

En resa för livet sänds i TV4 med start klockan 21.00 på måndag den 1 februari och i ytterligare tre veckor framöver.