Folkkära Ernst Kirchsteiger är tillbaka i tv-rutan både i ett vår- och sommarprogram. I Ernst i Toscana får vi ta del av hans egna Italien, och i Sommar med Ernst inspirerar han tittarna när visioner och idéer förverkligas i ett charmigt sommarhus på hemlig ort.

Som nyinflyttad i Toscana är det nu upp till Ernst att hitta sitt Toscana för att kunna svara på frågan om vem Ernst i Italien egentligen är. Under fem veckor ska Ernst göra sig så hemmastadd han bara kan genom att lära känna och inspireras av den toscanska matlagningen, folklivet och hantverkskulturen – för att steg för steg bli så pass integrerad att han kan sammanfatta sina kunskaper och ge tillbaka i form av en måltid i varje program.

I säsongens sista program knyter Ernst ihop säcken genom att då bjuda in alla sina nya vänner till en rejäl festmåltid som sammanfattar hela det Toscana som Ernst lärt känna under sin vistelse.

– Nu tar jag med er till en plats som betyder mycket för mig: en del av Italien, Toscana. Många kanske redan känner till namnet men inte vet så mycket om hur det är där, så det är ett privilegium för mig att få ta er i handen och tillsammans med mig få uppleva en dröm, säger Ernst Kirchsteiger.

För att komma fram till vilken måltid Ernst ska laga i respektive program tar han avstamp i fem av sina egna föreställningar om vad Toscana är; ursprunget, jorden, den toskanska rikedomen, det enkla livet, och festligheten.

Ernsts egna föreställningar om vad Toscana är blir de fem programmens teman. Ett tema genomsyrar hela programmet och alla dess moment; matlagning, fix, utflykter och aktiviteter samt gestaltning/inredning av uteplatserna för de fem olika bjudningarna. Temat är också det som driver Ernst framåt i sitt sökande efter vem han egentligen är i Italien.Ernst Kirschsteiger i Sverige och Toscana

Samtidigt som sändningen av Ernst i Toscana börjar drar Sommar med Ernst-produktionen igång på hemlig ort. Huset beskrivs som ett traditionellt sommarhus, rött med vita knutar, placerat i ett fantastiskt naturområde. Så här beskriver Ernst projektet med egna ord;

– Årets sommarprojekt är så mycket svensk sommar att det skriker om det. Min första association var en svensk sommarpsalm men också att det känns lite som den engelska landsbygden med vackra böljande fält och stengärdesgårdar. Här har jag förmånen att återigen berätta historien om hur man förvandlar ett ledset ensamt hus till ett härligt sommarboende.

Just nu sitter produktionsteamet tillsammans med Ernst för att omvandla hans idéer och skisser till verklighet.

– Det här är verkligen Ernsts projekt och hans visioner som förvandlar ett anspråkslöst hus till något fantastiskt som inspirerar väldigt många människor, säger producent Sara Newihl.

Nytt för det här året är att Ernst kommer att ha två nya snickare vid sin sida.

Inspelningen av Sommar med Ernst är utspridd på 12 veckor och serien sänds i 8 avsnitt med premiär runt midsommar.

Ernst i Toscana har premiär 20 april i TV4 20.00