50 festivaler, 20 länder, 19 priser. OTW-kreatören Paul Jerndals kortfilm Indigo gör succé världen över.
– Jag vill skapa samtal om psykisk ohälsa och göra skillnad för enskilda individer. Mår man bra på insidan producerar man mindre ilska, säger Paul Jerndal.

Det sprudlar av kreativ energi kring Paul Jerndal som är tillbaka i Sverige efter en vecka i San Luis Potosi, Mexiko och filmfestivalen Cinemafest där Indigo utsågs till bästa kortfilm.

– Helt sjukt att den här lilla pärlan har fått ett sådant genomslag internationellt. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han.

Paul regisserar, skriver manus, släpper snart singel med sitt musikprojekt och utvecklar en rad nya projekt på OTW. Men Paul är både försiktig och ödmjuk inför situationen.

– Jag har numera oerhört stor respekt för hur viktigt det är att ha ett öga riktat inåt. Oavsett hur roliga projekten är måste jag och alla mina medmänniskor i första hand se till att ha balans på insidan.

Under filmfestivalen i Mexiko fick Paul göra ett 20-tal intervjuer i tv, radio och tidningar och efteråt riktades ljuset mot filmens budskap.

– Psykisk ohälsa finns världen över, oavsett vilket land du bor i. Orsakerna kan skilja sig åt, men att det är ett globalt problem visar filmens framgångar internationellt, budskapet är något som alla kan ta till sig.

Filmen, som tog två år att färdigställa, spelades in under en tung period i Pauls liv. Han var sjukskriven för utbrändhet och Indigo blev ett sätt att få tillbaka kraften samtidigt som han ville vända sitt utmattade tillstånd till något positivt.

– Psykisk ohälsa kostar samhället 70 miljarder varje år och är det enskilt absolut största skälet till långtidssjukskrivning i Sverige i dag. Dessutom har självmorden bland unga ökat och inte varit så många sedan 1990-talet.

Indigo handlar om två till synes helt olika personer. Cecilia Forss spelar en variant på sig själv, en framgångsrik skådespelerska, medan Johan Matton arbetar som cykelbud. På insidan delar de dock samma känsla av ensamhet och utanförskap.

– Med filmen vill jag sätta fokus på problemen, att vi börjar diskutera psykisk ohälsa oftare och mer öppet. Att redan nu ha fått folk att prata om problemen har gett mig otroligt mycket energi.

Indigo har visats på ett 50-tal filmfestivaler världen över, nominerats till runt 30 utmärkelser och tagit hem 19 priser.

Paul Jerndal var också initiativtagare till kampanjerna #otillräcklig och #tillräcklig i Aftonbladet där psykisk ohälsa uppmärksammades under flera veckor. Han skriver i detta nu på ett långfilmsmanus på samma tema. Dessutom är han exekutiv producent för ”En resa för livet” och en av kreatörerna bakom IKEA-satsningen ”Vad gafflar ni om”. Paul är också i högsta grad inblandad i en rad nya spännande OTW-projekt som förhoppningsvis dyker upp i tv-tablån eller på webben inom en snar framtid.