Den 17 januari hade UR:s tv-serie Djurverket premiär. Ett naturprogram för de yngre tittarna som bygger på barnens nyfikenhet på djur och deras beteenden. Serien är producerad av OTW som stått för idé och produktion.

– Djurverket är en fiktiv myndighet som har till uppgift att svara på allmänhetens frågor om djur, säger Jonas Leksell, producent på OTW. Programmets ledsagare Yankho Kamwendo har precis fått jobb där, vilket man kan kalla århundradets felrekrytering han kan nämligen ingenting om djur. Kan inte skilja en mask från en orm. Så när kunder kommer in med djurfrågor till Djurverket bjuder Yankho på kaffe och smiter ut för att själv ta reda på svaren på kundens frågor.

Grundtanken med Djurverket är att visa att djuräventyren är tillgängliga för alla, var och hur man än bor, säger Carolin Ginner, projektledare på UR. Det börjar runt knuten. Kanske redan i skrymslet under badkaret! De flesta förskolebarn är väldigt nyfikna på djur. Vi vill med Djurverket både ge mer kunskap och väcka lusten att gå ut och lyfta på en sten och göra egna upptäckter.

OTW jobbade med en liten redaktion som knöt till sig externa experter. Eftersom man skulle filma en stor mängd vilda djur under en begränsad tid var det viktigt med proffsiga biologer och experter för att få chansen att fånga djuren på bild. Den varma och torra våren hjälpte till då man kunde maxa inspelningsdagarna, men försvårade då många djur inte var så aktiva.

Serien är den andra av två som UR beställt av OTW. I slutet på förra året lanserades Makeriet, ett teknik- och skaparprogram för låg- och mellanstadiet.

 Det är väldigt roligt att jobba med UR som kund, från att vi fick briefarna till att programmen nu går upp i tablån och på UR Play, säger David Bexelius, utvecklingschef på OTW. Deras kunskapsuppdrag är inspirerande och bägge produktionerna vi producerar binder samman det vi gillar och kan på OTW. Det är också extra roligt att få skapa och producera barnprogram då flera av oss på OTW har en bakgrund inom barn- och ungdomstelevisionen.

Djurverket består av 16 kvartslånga episoder som sänds på torsdagar kl. 18.00 i Barnkanalen och på UR Play.

Redaktion Djurverket:
Producent: Jonas Leksell
Projektledare: Elin Falck
Exekutiv producent: David Bexelius
Projektledare UR: Caroline Ginner

Redaktion Makeriet:
Producent: Karin Victorin
Projektledare: Ida Ahlberg
Exekutiv producent: David Bexelius
Projektledare UR: Greta Edlund