Stoppa tjuven är ett helt nytt program där ”brott begås” under kontrollerade former för att visa brister på säkerhet. Tittarna får följa två ex-kriminella som ser potentiella brott ur en tjuvs perspektiv, och visar hur man ska agera för att inte bli bestulna.

– I Stoppa tjuven tar vi upp vardagsbrott som alla kan råka ut för. Sannolikheten att man blir ID-kapad, drabbas av ficktjuvar eller får sitt hem utsatt för inbrott är obehagligt hög, säger producenten David Bexelius.

Programmet leds av två tidigare tungt kriminella män, Anders Adali och Johan Viktor. De har rånat, stulit och bedragit för miljontals kronor. Men efter långa fängelsestraff har de båda lämnat kriminaliteten bakom sig och jobbar nu för att motverka brott.

– Anders och Johan är otroligt naturliga framför kameran. Båda har en fantastisk charm, intelligens och värme samtidigt som de parar det med en djuplodande och på vissa sätt skrämmande insatthet i de brott som sker i Sverige i dag, säger David Bexelius.

Programmet bygger på ett hyllat format (”It Takes A Thief”, All3Media) som flera svenska produktionsbolag haft rättigheterna till men ändå inte förmått att sälja. När rättigheterna landade hos OTW togs ett nytt grepp på formatet och byggdes ut till att innehålla så gott som alla vardagsbrott.

OTW jobbar intensivt med att hitta samarbetspartners kring alla produktioner. SFF Stöldskyddsföreningen blev direkt förtjusta i programmet och OTW:s syn på vad programserien kan göra för avtryck i tittarflödet.

– Det är helt fantastiskt när man börjar jobba med ett projekt i januari 2014 som består av en mening eller två. Sen utvecklar man, säljer in, producerar och ett år senare ska programmet sändas i TV3 på deras bästa tablåplats. Ja, jag är stolt, säger David Bexelius.

Stoppa tjuven har premiär torsdag 22 januari klockan 20:00 på TV3.