– Den redaktionella idén är att följa artisten Erik Rosales när han använder en massa olika tekniska lösningar i sina shownummer, säger Olle Garp, producent på OTW. Han får testa allt från att cykla enhjuling till att programmera robotar.

Olle Garp är en av OTW:s mest erfarna producenter med produktioner som En resa för livet, Bilprovningen och Nemas Problemas på sitt CV. Han menar att utmaningarna är flera när man ska kommunicera teknik på ett begripligt sätt. En handlar om hur man skapar program som fungerar i undervisningen många år i en värld där utvecklingen går i en rasande takt. Och den andra att nå tidspressade lärare – man måste ta sig tid att prata med både dem och andra experter. Allt för att förstå hur innehållet kan användas i undervisningen. Samtidigt får man inte glömma bort själva hantverket, poängterar Olle, där OTW är experterna.

Olle Garp
Olle Garp, producent på OTW.

– Genom Typiskt teknik har jag själv lärt mig en massa nytt om teknikens roll i samhällsutvecklingen, säger Olle Garp. Vi människor verkar drivas av att hela tiden finna nya problem att lösa. Det visar sig att det ofta är en kombination av sådant som redan finns som skapar teknologiska kioskvältare. Ta en smartphone till exempel, den består av en massa redan etablerade funktioner. Det smarta är att förstå hur man kan kombinera dem.

Programmet är första hand tänkt att användas i teknikundervisningen i årskurs tre, men passar även för mellanstadiet. OTW har tidigare producerat ett flertal programserier för UR, som till exempel Makeriet och Djurverket.

Här kan du se den första delen av Typiskt teknik där Erik undersöker smartphones, tusen gånger snabbare än de första hemdatorerna.

Till programmet Makeriet

Till programmet Djurverket