Främsta målet med content marketing är att uppnå effekt. Att nå fram till sin målgrupp – och att påverka. Några som verkligen lyckats är Guldbladet-vinnarna i kategorin ”Bästa effekt”, gänget bakom tidningen Motor, som OTW producerar för Motormännens Riksförbund.
Knepet är högkvalitativ opinionsdrivande journalistik.

Ett av tidningen Motors huvudmål är att påverka trafiksäkerhets-Sverige. Genom att granska och avslöja missförhållanden ska tidningen påverka politiker och beslutsfattare, och i slutändan säkerheten för varje enskild bilist.

Största framgång för Motor kom för ett år sedan – en ny lag. Mycket mer effekt än så kan man knappast få.

Den 27 mars 2013 röstade en riksdagsmajoritet ja till att en sms-lag ska införas, vilket gör det förbjudet att sms:a eller tala i mobilen utan handsfree när man kör. Den är ett direkt resultat av Motors avslöjanden och Motormännens opinionsarbete.

När trafikutskottets ordförande Anders Ygeman samma dag i tv och tidningar motiverade den nya lagen hade han två huvudargument: ”Att olycksrisken ökar 23 gånger när man sms:ar” (Motors avslöjande i nr 2, 2010) och att ”Dödstalen halverades när ett förbud infördes i Kalifornien” (Motors avslöjande i nr 3, 2012).

Motor har sedan det första avslöjandet drivit en aktiv kampanjjournalistik, och hela tiden drivit frågan framåt. I ett 20-tal reportage har nya undersökningar och statistik publicerats, och experter och politiker har tvingats att agera. Samtidigt har Motormännen i debatter och intervjuer fortsatt att pumpa in huvudargumenten; ”Olycksrisken ökar 23 gånger” och ”Dödstalen halverades”.

På årets Guldbladet-gala belönades Motor, förutom Silverbladet i klassen ”Bästa journalistik”, med guld i den tunga kategorin ”Bästa effekt”.

– Vi är oerhört glada och stolta över just det här priset. Att uppnå en framgångsrik effekt är vad vårt arbete ytterst handlar om, säger Motors chefredaktör Michael Jonsson. Vi ser priset som en bekräftelse på det framgångsrika opinionsarbete som OTW och Motormännen bedrivit tillsammans under tre år, och som har resulterat i ett riksdagsbeslut om en ny lag som ska förbjuda livsfarligt sms:ande och mobilprat bakom ratten.