Under våren och sommaren har redaktionen för Skolvärlden arbetat med en programserie som sätter luppen på var Sveriges partier egentligen står i de viktiga frågorna kring morgondagens skola och utbildning.

– Riksdagspartierna rankar uppenbarligen Skolvärlden som en viktig aktör på utbildningsfronten, det är glädjande att se. Samtidigt är det viktigt för våra läsare att höra partiledarna prata om enbart skolan vilket ofta inte är fallet i samband med vanliga partiledarutfrågningar, säger Jonas Fond, chefredaktör på Skolvärlden.

I serien försöker Jimmie Åkesson (SD) förklara vilka integrationsexperiment i skolan han vill stoppa.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson berättar om hur han ser på skolfrågorna och Ulf Kristersson (M) tycker inte att skolan är en marknad. Hur vill Märta Stenevi trolla bort marknadsskolan? Varför vill Annie Lööf prioritera lärares erfarenhet och hur ser Nooshi Dadgostar (V) på skolans arbetsmiljö?

– Det blir tydligt att det finns uppenbara konfliktlinjer mellan partierna, som i frågan om vinstuttag i friskolor. Men också att det finns helt andra skolfrågor där partier som i vanliga fall står långt ifrån varandra är överraskande överens. Det blir intressant att följa upp vad som sker i de frågorna efter valet, säger Skolvärldens reporter Emil Hedman som mötte partiledarna.

Läs gärna mer om Skolvärlden-caset på länken nedanför.
Här kan du ta del av intervjuerna och mer innehåll om skolans roll i den svenska valdebatten:

skolvarlden.se/play

skolvarlden.se/val2022