Allt fler barn överlever sin hjärntumör – men vad händer sen? Det är utgångspunkten för årets Barncancerrapport som OTW har producerat för Barncancerfonden.
– Mottagandet av rapporten har varit fantastiskt, säger Linus Almqvist, kommunikationschef på Barncancerfonden.

Tidigare i september lanserades Barncancerrapporten 2014 vid ett frukostseminarium på Barncancerfonden. I samband med rapportsläppet lyftes frågor om barncancer i bland annat Aktuellt, Rapport, Dagens Nyheter och Metro.

– Mottagandet av Barncancerrapporten har varit fantastiskt. Media har fångat viktiga frågor kring vård, forskning och de problem som kan uppstå efter behandlingen av en hjärntumör, säger Linus Almqvist.

I Barncancerrapporten möter vi många av de forskare som just nu arbetar för att lösa barncancergåtan. Det handlar om skonsammare strålning mot barnens hjärnor, om fruktjuicen som kan bli ny cancerbehanding och om tekniken som sätter en mikroskopisk antenn i tumören, bland mycket annat.

– Barncancerrapporten innehåller mycket starka texter och ett levande bildspråk. Det bidrar till ökad kunskap om barncancer och den forskning som pågår just nu. Rapporten visar också hur komplicerad behandlingen av hjärntumörer är och de komplikationer den kan medföra, säger Linus Almqvist.

Temat för årets forskningsrapport är hjärntumörer och neuroblastom. Till skillnad från de flesta andra barncancerdiagnoser är det fortfarande allt fler som överlever sin hjärntumör, men många lider av sena komplikationer, och får inte den hjälp de behöver.

”Det är en ny samhällsgrupp vi ser. Vetenskap och vård har varit helt och hållet fokuserad på överlevnad. Nu måste vi börja ta hand om dem vi räddar – på ett betydligt bättre sätt än vad vi lyckas med i dag”, skriver Olle Björk, generalsekreterare på Barncancerfonden, i årets rapport.

Bläddra i rapporten eller ladda ner den som pdf här »