Stressad inför jul? Lugn, bara lugn. OTW-profilerna Ernst Kirchsteiger och Tina Nordström ger dig tipsen du behöver inför vinterns stora högtid.

– Julen är den knäppaste av alla högtider, med stressen som bästa kryddan. Och sen, på självaste njutardagen, då ”knör” vi in så många som möjligt och tar fram alla klaffstolar vi kan hitta. Hallen fylls med skor i högar och ytterkläderna hamnar på en säng för att de inte får plats någon annanstans, säger Tina Nordström, som nyligen sågs i TV4 med programserien ”Tina i fjällen”.

Men innan julgästerna dyker upp är det en del som behöver fixas. Tina tipsar om att byta ut glöggen mot whiskey och bjuda gästerna på vid ankomst.
– Ernst injicerar nog både glögg och pepparkakor i venen på mig när han läser detta, men varför dricka den där sötsliskiga glöggen? Blanda istället whiskey, citron och honung med hett vatten. Tänk på att använda fulwhiskeyn ni har där hemma, eftersom den ändå ska blandas. Till denna fördrink ska mandelmusslan intas, med osötad grädde och hallon.

Ernst Kirchsteiger, vars program ”Jul med Ernst” gjort stor succé i TV4 och där 1 175 000 bänkade sig framför premiären, tycker att man ska försöka bortse från alla måsten kring jul.
– Var snäll mot dig själv. Om man är det är det också lättare att vara snäll mot andra. Man ska lyssna på sig själv och göra det man mår bra av, säger Ernst.

Han tycker att man ska satsa på att lägga ned lite extra kraft på ett inslag på julbordet – i stället för att försöka göra allting själv.
– Det kan vara tungt att göra allting själv, men det kan vara kul att göra en sak som man lite stolt kan presentera. Till exempel en sill som du smaksätter med lite citrus. 

Just kring jul unnar han sig också gärna sötsaker.
– Godis är ju inte saker som sorterar under saker som är nyttigt, men frågan är om det är nyttigt att avstå allt. Det tror jag inte heller är speciellt nyttigt, man kanske blir ledsen i hela huvudet.

I Tinas kök finns det alltid varm julskinka med långkål. En annan självklarhet är grönkålssallad.
– Krama rå grönkål med lite olivolja och salt, blanda i gyllenbruna rostade mandlar och fruktköttet från söt apelsin. Det är bara så gott.

Men misslyckas man med något i köket, är det naturligtvis inte hela världen.
– Det bästa med julen är att allt det där som inte blir så perfekt, det är oftast det som skapar våra bästa minnen. Så ta det lugnt i jul – det blir bra oavsett, säger Tina vars program ni hittar här.