2016 är året då Virtual Reality drabbar oss alla.
Tekniken finns på plats, produkterna är färdiga att rullas ut. Är marknaden redo?

Vad är Virtual Reality? Förutom att vara SciFi-nördars våta dröm så kan VR bäst beskrivas som det låter: Ett sätt att skapa en virtuell verklighet. I en VR-värld är det användarens huvud- eller kroppsrörelser som styr upplevelsen och väl utfört kan en djup och omfamnande upplevelse skapas.

Virtual Reality har hypats under lång, lång tid. Men än så länge har det varit nischade produkter för industrin eller som gimmick på mässor där VR använts. Nästa år blir det ändring på det. Microsoft, Sony, Facebook, HTC och flera andra företag står redo att lansera en helt ny generation av produkter som alla på ett eller annat sätt skapar nya världar.

Och samtidigt som dessa jättar öst in miljarder i forskning och utveckling har Google valt en annan väg, en väg som kantas av lågbudget och kartong. Och kanske är det just Google Cardboard som fortsatt kommer att vara de flestas bild av VR under nästa år. Självklart kommer tekniken att användas för spel och underhållning men möjligheterna är också stora för marknadsföring och flera företag är igång med att skapa experimentella kampanjer i VR.

Men för den som är beredd att öppna plånboken lite till så ser det spännande ut. Här har vi huvudaktörerna i 2016 års VR-fajt. Alla produkterna ser lovande ut och de har en sak gemensamt: Man ser ut som en idiot när man har prylarna på sig. Men det är insidan som räknas, häng med!

1. Oculus Rift
oculus_webpuffOculus har varit under utveckling länge och köptes upp av Facebook i en uppmärksammad affär 2014. Med högpresterande hårdvara och mängder av spelutvecklare som stödjer plattformen så ser Oculus på förhand stark ut. Det som kan hålla tillbaka framgångarna är att det krävs en rejält kraftfull PC för att kunna använda systemet. Releasedatum är ännu inte satt men den officiella linjen är ”tidigt 2016” och kommer att vara ”dyr” särskilt om man räknar in kostnad för en tjock PC. Därför har Oculus halvgarderat i VR-racet och teamat upp med Samsung för att skapa Gear VR. Det är en enklare produkt som likt Google Cardboard bygger på att du använder din telefon (Samsungs flaggskeppsmodeller) som skärm i headsetet. Men där slutar likheterna. Gear VR har flera sensorer inbyggda och kan skapa betydligt bättre upplevelser än Googles hobbyprojekt. Gear VR finns att köpa redan till jul för 99 dollar.

2. Playstation VR
GearVR_webpuff
Kallades länge för project Morpehus men har nu lämnat projektnamnet bakom sig och uppgraderats till en riktig produkt. Sony har på kort tid sprungit ikapp det försprång Oculus haft och går ut hårt med att lansera VR som en produkt för gamers. Och eftersom det är Sony så har även de ett stort antal spelutvecklare i ryggen. Till skillnad från Oculus så behövs ingen monster-PC för att komma igång. Det räcker med en Playstation 4 och sådana finns redan i många hem. Produkten är färdig men Sony väntar med release tills det finns färdiga spel. Gissat releasedatum är sensommar.

3. HTC VIVE
htc_webpuffMobiltelefontillverkaren HTC har slagit sina påsar ihop med spel- och hårdvaruföretaget Valve. Eftersom Valve både äger spelplattformen Steam (världens största spelbutik och infrastruktur för spelare), är spelutvecklare (Portal, Half Life) och utvecklar grym hårdvara för spel så ser detta partnerskap lovande ut. För att använda HTC Vive behövs hårdvara med Steam VR, det vill säga en slags gaming-pc. Prislappen blir därmed saftig totalt sett, precis som med Oculus. De som testat Steam VR och HTC Vive påstår att detta är den bästa VR-upplevelsen som finns (!). Släpps troligtvis under våren 2016.
Läs mer här.

4. Microsoft Hololens
brillboOk, denna produkt är egentligen inte VR men förtjänar att tas med på listan ändå. Microsoft har valt en annan väg än konkurrenterna och i stället för virtuell verklighet satsat på FÖRSTÄRKT verklighet, så kallad Augmented Reality. I korthet innebär skillnaden att AR använder den befintliga världen och skapar objekt som kan manipuleras ovanpå eller inuti det du redan kan se. Krångligt? Titta på denna video från cirka 2.45.
Läs mer här. 

5. Google Cardboard
google_webOch till slut så måste den fula VR-ankungen ändå nämnas. Google är genier i det att de lyckats ta fram en produkt som är billig, enkel och kan användas av många. Ett cardboard-kit kostar runt 200 spänn och du kan använda nästan vilken modern smartphone som helst.
Grafiken, ljudet och upplevelsen kan inte mäta sig med de ovan. Men Cardboard är för de många människorna och ett kul sätt att testa VR. New York Times har gjort flera VR-reportage för Cardboard, mest känt är ”The Displaced” som finns i appen Vrse. Laddar man ned den får man också se VR-videos med U2 och Muse. Så vad väntar du på? Skaffa en Cardboard idag. Kanske, kanske är detta ändå årets julklapp?

Anders Rask, vd OTW.