Som praktikant vill du lära dig så mycket det bara går och samtidigt prestera och visa vad du kan och lärt dig under din utbildning.

Första dagen på OTW möttes jag av vänliga kollegor på kontoret som tog emot mig med glädje och värme. Det var lätt att känna sig som en i gruppen direkt.

När vi rekommenderades att jobba hemifrån kändes det såklart tråkigt. Men ibland måste man bara bestämma sig och se problemet som en utvecklingsmöjlighet. I slutändan är det en välkomponerad blandning av självdisciplin, motivation, intresse och viljan att lära sig som avgör vad du tar med dig från praktiken.

 1. Feedback är viktig
  Feedback är praktikantens levebröd. Utan feedback är det svårt att veta vad du gör bra eller vad du kan förbättra. Se till att du får den feedback du förtjänar. Antingen kan du bjuda in kollegan eller kollegorna, som delegerat uppgiften, till ett digitalt möte. Om tiden inte räcker till kan man alltid be om feedback i ett mejl.
 2. Hämta energi tillsammans
  Att ha kollegor som peppar, vägleder och finns tillgängliga är ett stort plus under praktiken – särskilt på distans. Missa inte företagets digitala aktiviteter. Detta gör såklart att du känner dig lite extra som en i gänget. Om en praktikplats saknar detta, kan du alltid ta initiativet själv och föreslå några.
  Jag har även fortsatt ha kontakt med många av mina klasskompisar under praktiken. Vi har delat tips och mål med varandra samt tagit del av andras perspektiv på situationen. Det är aldrig fel att prata med andra människor som sitter i samma båt.
 3. Skapa förväntan i vardagen
  Se till att du har saker att se fram emot. Skriv ner vad du ser fram emot mest den kommande veckan. Om kalendern ser tom ut, kan du skriva ner personliga mål för att utvecklas och ta dig framåt i ditt lärande under praktikperioden.
  Om det är möjligt, har jag alltid fiktiva deadlines någon dag tidigare än planerat leveransdatum, på så vis har jag fått någon dag extra för att granska mina arbeten. Då är det lättare att slappna av lite grann och gå igenom arbeten på ett mer kreativt sätt utan att känna press.