Det var på SSF:s årsmöte som utmärkelserna offentliggjordes. Motiveringen löd:

Jonas Leksell har som en mycket engagerad programledare varit Stoppa Tjuvens ankare under flera år. I den rollen har han varit starkt delaktig till att göra Stoppa Tjuven till ett program som via Aftonbladet och SSF:s egna kanaler nått ut till en stor del av Sveriges befolkning. Jonas har genom sitt personliga, nyfikna och positiva sätt guidat allmänheten i hur man förebygger stölder, inbrott, bedrägerier och hur man ska göra på internet för att undvika digital kriminalitet. Jonas har även varit en stark drivkraft i utformningen och utvecklingen av hela programidén och utan honom hade sannolikt inte Stoppa Tjuven nått den popularitet som den har.

Jonas Leksell blev överraskad och hedrad av nyheten.

– De ringde igår och sa att jag skulle få en riktig medalj! Det är jättekul att de tycker att vi har gjort ett bra jobb, och jag undrar lite vilka andra som har fått utmärkelsen. Det vore ju coolt om det var typ Albert Einstein, Barack Obama och jag, säger Jonas Leksell.

På SSF vill man uppmärksamma människor som visar ett genuint intresse och engagemang för de frågor man driver.

– Vi är en oberoende ideell förening som sedan 1934 verkar för ett sprida brottsförebyggande kunskaper som bidrar till ökad trygghet. Människor som Jan Olsson och Jonas Leksell är ovärderliga för vårt arbete. Därför vill uppmärksamma dem genom vårt förtjänsttecken, säger Ann Sommer, ordförande i SSF:s styrelse.

Förtjänsttecknet kommer att överlämnas så fort omständigheterna tillåter, vilket Jonas Leksell ser fram emot.

– Jag vet inte riktigt vad ett förtjänsttecken egentligen är, men jag hoppas att det är som en brosch, så jag kan gå omkring och ha den på mig. Det skulle kännas lite speciellt, säger Jonas Leksell.

Motivering för Jan Olsson:

Jan Olsson har under flera år arbetat brottsförebyggande genom att informera både allmänhet, företag och branscher om den nya sortens digitala bedrägerier. Jan är ett föredöme när det gäller att på sitt eget oefterhärmliga sätt nå ut med sin kunskap och sina erfarenheter via möten, seminarier och inte minst genom media, där han på ett målande, engagerande och tydligt sätt förklarar både faror och hur man ska tänka förebyggande när det gäller bedrägerier. Utöver det har Jan alltid varit ett stöd för oss på SSF genom att alltid vara tillgänglig för att delge sin kunskap och medverka i de aktiviteter som vi leder.

Läs mer på Stöldskyddsföreningens webb