otw.se
otw.se
  • Case
  • Vad vi gör
  • Aktuellt
  • Karriär
  • Kontakt
  • sv
  • en
  • otw.se
    otw.se
    • Case
    • Vad vi gör
    • Aktuellt
    • Karriär
    • Kontakt
  • sv
  • en
  • Blogg

    Därför ska ni analysera mera

    Många inlägg blir det. Och det är ju bra. Men ibland är det nyttigt att stanna upp och titta närmare på allt som publiceras för att säkra att varumärket håller ihop i alla kanaler. Läs om hur Röda Korset fick bättre koll på sin kommunikation – med hjälp av en innehållsanalys.

    Hur enhetlig är bilden av vårt varumärke i våra olika kanaler? Stöttar innehållet de värden vi vill? Följer vi våra etiska riktlinjer, och pratar vi om de ämnen vi bestämt oss för att kommunicera?

    De frågorna blev startskottet för ett insiktsarbete som kom att omfatta i stort sett all kommunikation från Röda Korset. Webben, sociala medier, digitala och printade nyhetsbrev, medlems- och givartidningen, pressmeddelanden… Totalt analyserades drygt 400 uttag i 14 olika kanaler under ett kvartal.

    Liksom de flesta andra varumärken kommunicerar Röda Korset mycket och ofta, till många målgrupper och i olika kanaler. Vanligtvis mäter man sånt som trafik, öppningar, konvertering, likes och delningar – med fokus på den kvantitativa effekten.

    – Kvaliteten har det dock varit svårare att få grepp om. Hur väl stöttar insatserna vårt varumärke och hur sammanhållen är den bild som våra målgrupper möter? På Röda Korset har vi även etiska riktlinjer att följa för en respektfull och autentisk skildring av de människor som nås av vår hjälp. Vi började därför med att mäta kvalitet inom flera områden, och resultatet blev på många sätt en ögonöppnare, säger Anna Lithander, huvudredaktör på Röda Korset.

    För Röda Korset är det viktigt att kommunikationen engagerar och är trovärdig. Men det är även viktigt att berättelsen håller ihop, något som kan vara utmanade då verksamheten innebär allt från anhörigstöd på svenska sjukhus till att dela ut mat i krigsområden.

    – Målet med analysen var just att komma åt berättelsen om oss – hur den tar sig ut och få en fingervisning om vad vi behöver skruva på. I kvantitativa mätningar är det svårt att få grepp om hur väl varumärket stöttas, till exempel.

    Var det något i resultatet som förvånade er?

    – Det blev tydligt att delar i vårt varumärkeskoncept är starka, och att andra delar är svårare att följa. Det var också glädjande att se att våra relativt nya etiska riktlinjer gjort avtryck i hur vi kommunicerar, även om det finns delar som kan stärkas ännu mer.

    Har resultatet lett till att ni förändrat ert arbete på något sätt?

    – Vi har tillsammans med alla våra innehållsproducenter satt ett antal actions att jobba med, och som ska följas upp. Nya rutiner kring kvalitetssäkring är också införda, enkla sådana som att låta fler läsa texterna före publicering.

    Kommer ni att fortsätta analysera framåt?

    – Absolut. Analysen är något vi håller i handen i det dagliga arbetet, den visar svart på vitt sådant som förut varit mer av en magkänsla. I denna datadrivna tid är bra mätningar A och O för att driva förändring, säger Anna Lithander.

    Även för OTW har starten av projektet varit mycket lärorik.

    – Genom att lägga stor vikt vid att identifiera en anpassad och välstrukturerad grundmodell kunde vi säkerställa ett sätt att kvantifiera även varumärkesdelen i kommunikationen. Vi har nu ett ramverk för att kunna göra resultatet jämförbart över tid. Det ska bli väldigt intressant att följa Röda Korsets arbete framåt, säger Erika Gohde som ansvarat för analysen på OTW.

    5 steg för att komma igång!

    230127_2_1052-2_2_Print_1080.jpgIda Westerlind, Performance specialist på OTW/Clay, tipsar: 

    1. Vad vill ni analysera – och varför?

    – Börja med att hitta de områden som är viktiga för just er organisation. Kanske handlar det om att säkerställa att innehåll i olika kanaler håller sig till vissa riktlinjer? Eller att ni kommunicerar på samma sätt i alla kanaler? Viktigt är att bestämma vad ni vill undersöka och varför, och sedan bygga analysen utifrån detta.

    2. Vilka kanaler ska prioriteras?

    – Utifrån frågeställningen är nästa steg sedan att bestämma vilka kanaler som ska ingå i undersökningen, för att göra analysen så relevant och hanterlig som möjligt.

    3. Vilken tidsram vill ni undersöka?

    – När kanalerna väl är spikade behöver ni bestämma vilken tidsperiod som ska undersökas –senaste månaden, senaste kvartalet eller till och med senaste året? Ofta ger större datamängder säkrare resultat, men även andra faktorer kan påverka vilken tidsperiod som bör undersökas. Ett tips är dock att ta hänsyn till mängden data per kanal under perioden, så att underlaget blir tillräckligt representativt.

    4. Hur kan analysen genomföras metodiskt?

    – När ni har satt ramarna för analysen behöver ni ta fram en metod som säkrar att ni får de svar ni behöver. Här behöver man vara kreativ och flexibel, men samtidigt utgå från en tydlig metod och ett tydligt ramverk för att kunna genomföra analysen på bästa sätt.

    5. Vilken data behövs?

    – När metoden är bestämd, behöver ni ta reda på vilka datakällor som behövs. Exempelvis annonsdata från Meta eller länkar till relevanta sidor på webbplatsen. Sedan samlas dessa i ett dokument som blir grunden för den sammanställning som ger de insikter ni behöver.

    erika-gohde-600x600-01

    Är du nyfiken på hur en innehållsanalys kan hjälpa just ditt varumärke? Hör av er så kan jag berätta mer.

     

    Mejla mig!

    Erika Gohde
    Erika Gohde

    Erika Gohde

    Strateg/Redaktionell Utvecklare erika.gohde@otw.se 070-545 21 47
    Per Andersson i Röda Korsets julkampanj

    ”Skäms Röda Korset!” Per Andersson skäller ut hjälporganisationen i årets julkampanj

    I Röda Korsets julkampanj ”Skäms Röda Korset, skäms!” uppmanar Per Andersson människor att ge en gåva till organisationen. Men komikern har problem med att förstå budskapet och hela inspelningen urartar. Kampanj och koncept är utvecklat i samarbete mellan Per Andersson och David Bexelius på OTW.

    Stillbild från filmen När allt inte är som vanligt

    Röda korset vill minska oro och ångest i kristider

    Coronakrisen påverkar oss alla. Tusentals människor sörjer anhöriga som gått bort. Många är sjuka eller sitter isolerade i rädsla för att drabbas. På Röda Korset vet man att psykologiskt stöd är minst lika viktigt som annan hjälp i en krissituation och vill med kampanjen ”När allt inte är som vanligt” minska vår tids oro, stress och ångest.

    Röda Korset väljer OTW

    Efter att ha varit ute i upphandling har Röda Korset bestämt sig för OTW som...

    Dela inlägget

    Anställda på OTW

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

    och få koll på det senaste inom content marketing!

    Stockholm

    Besöksadress:
    Humlegårdsgatan 6
    114 46 Stockholm

    Postadress:
    Off the Wall Communication AB
    Box 3265
    103 65 Stockholm

    +46 8-50 55 62 00

    Göteborg

    Klädpressaregatan 1
    411 05 Göteborg

    +46 8-50 55 62 00 (vxl)

    Malmö

    Västergatan 18a
    211 21 Malmö

    +46 8-50 55 62 00

    Köpenhamn

    Folke Bernadottes Allé 5, 2
    2100 København Ø

    +45 33 13 73 83

    © Copyright OTW 2021 · info@otw.se · Läs vår integritetspolicy för information om cookies och lagring av personuppgifter.