Våren 1971 slogs en treårig flicka ihjäl av sin styvpappa i Stockholm. Mordet blev starten på två kvinnors brinnande engagemang för att stoppa vuxnas våld mot barn, en strävan som var radikal på den tiden. Agan var tradition och sågs som en naturlig del av en ”god barnuppfostran”. Men opinionen vände, och 1979 förbjöd Sverige barnaga som första land i världen. Tio år senare kom FN:s barnkonvention som blev den snabbast ratificerade av alla FN:s konventioner.

I våras fick vi i uppdrag av Bris att skriva en bok om hur barns livsvillkor förändrats under det senaste halvseklet, i samband med att Bris fyller 50 år. Ingen annan tidsperiod i historien har betytt mer för barns rättigheter, varken i Sverige eller globalt.

– Det har varit så mäktigt att förstå hur enskilda individers kamp kan sätta fart på stora globala processer. Samtidigt är bokens viktigaste budskap att enorma utmaningar fortfarande återstår. Varje dag far barn illa. Varje dag kontaktar barn Bris för att de är ensamma eller befinner sig i någon form av utsatthet, säger Johanna Lagerfors, redaktör och projektledare för boken.

Med genomtänkta journalistiska texter, en snygg form och fina porträtt har boken något för alla. Den bygger också på intervjuer med bland andra Birgitta Dahl, Ingvar Carlsson, Thomas Hammarberg, drottning Silvia, Zlatan, Zara Larsson och Charlotte Kalla, samt med ett antal personer från Bris: dels samtliga generalsekreterare genom tiderna, dels några kvinnor som var med redan vid starten för 50 år sedan samt med Heba Soualem, 16 år, som är Bris yngsta regionrådsrepresentant.

– För Bris är det viktigt att inte bara fira vårt 50-årsjubileum, utan samtidigt påminna om att varje dag är en fortsatt kamp för varje barns rättigheter. Vi ville därför berätta både om Bris och samhällets utveckling under 50 år – men också visa på varför Bris fortfarande behövs varje dag, dygnet runt. Vi är otroligt nöjda med samarbetet med OTW genom hela projektet. Johanna som är redaktör och Andrea som är formgivare har jobbat med Bris i tre år och känner organisationen väl. Det har resulterat i den här väldigt fina och viktiga boken, säger Anna Holmqvist, kommunikations- och påverkanschef på Bris.

Läs här hur du kan stötta Bris arbete